Hoppa till innehåll

After Almedalen:Vad vill (S) med riskapitalbolagen?

by på juli 10, 2011

Det är alltid en befrielse att höra Håkan Juholt tala, han är i sitt almedalstal otvetydlig i vilken färdriktning S ska: från borglig egoism mot en social demokrati. I talet raljerar han även på ett humoristiskt sätt över M:s ytterligare jobbskatteavdrag och liknar det vi en dålig Hollywoodfilm som inte var bra från början men som fått uppföljare på uppföljare, roligt och träffsäkert. Som vänsterpartist kan man bara skratta befriat. Men.

Det är inte i retoriken vi skapar en nystart för Sverige, det är med politiken och i pratiken. Det är en lättare uppgift att raljera över en borlig politik från talarstolen än att sedan våga stå fast och driva politiken i den riktinga man säger sig förespråka. När frågan om riskkapitalbolag som ägare av vår gemensamma välfärd kommer upp till debatt, då tvekar socialdemokratena, lika länge som mp tvekar man.

Hur var det nu? ska riskkapitalbolag få ta över och driva våra skolor och vår vård, inte för att skapa välfärd efter behov, utan för att generera vinst till enskilda ägare? Vinster som man placerar i utlandet för att slippa undan skatter.

Här svarar socialdemokraterna med ett rungande…nja.

Hur är det med det orättvisa jobbskatteavdraget som får den tiondel som tjänar mest i Sverige att jubla, medan de som är i mest behov ett rejält lönelyft inom den offentliga sektorn funder på vad den extra hundringen gör åt deras allmänt försämrade livssituation ?

Här svarar socialdemokaratena såklart att jobbskatteavdragen är en orättvis reform eller…man svarar…nja?!

Att tala är silver, att visa politisk tydlighet i de här frågorna är guld. Juholt, jag ber att få gratulera till silvret.

Nu mer än någonsin behövs en tydlig rättvisepolitik. Att vara vänster är att våga driva samhället i en tydlig riktning mot en rättvisare fördelning av våra resurser och ett klokskap i hur vi förvaltar allas våra pengar; skatterna.

Den tydligheten visar man först när man inte tvekar i att riskapitalbolag inte hör hemma i välfärden.

Den tydligheten visar man även i att inte överväga att förhandla med regeringen om ytterligare jobbskatteavdrag.

Vi vågar visa socialdemokratena vägen mot ett solidariskare samhälle, inte bara i ord utan i en konkret politik. I många frågor kan man tveka, men dessa är självklara om man menar allvar med ett rättvisare Sverige. Det är skillnad mellan eftertänksmahet och otydlighet

 

Jag utmanar härmed sossarna på att sluta jiddra och våga göra, (v)i må vara eftertänksamma, men aldrig rädda!

Isabell Flygare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

From → Isabell Flygare

Kommentera

Lämna en kommentar